Energieprijs omlaag, rekening omhoog (juni 2025)
Mijn energiecontract loopt binnenkort af. Dus ik ben gaan zoeken naar een goed aanbod. En wat bleek: goed nieuws! De elektriciteitsprijzen zijn gedaald! Maar ik moet per maand meer betalen, bij hetzelfde verbruik. Hoe kan dat? Nou, de maandelijkse leveringskosten zijn gestegen.
We blijven in Nederland ongeveer evenveel elektriciteit per jaar gebruiken voorlopig, toch moet het elektriciteitsnet flink verzwaard worden. Om ons voor te bereiden op meer gebruik van elektriciteit, zijn er ook meer kabels nodig om de elektriciteit van het punt van opwek naar de gebruikers te krijgen.
En al die netwerkkosten, die betalen wij met zijn allen als maandelijkse leveringskosten op de energierekening. De beste schatting voor de kosten voor de komende 10 jaar: 195 miljard. En dat wordt allemaal omgeslagen over de stroomgebruikers, bedrijven, u en ik. Dus die kosten zullen flink oplopen de komende jaren.
En als lezer van dit blad hoopt u nu misschien dat ik ga zeggen: “ga voor kernenergie, dan ontloopt u die kosten”? Helaas. Ik ben niet van de mooie praatjes, als ik ze niet met feiten kan onderbouwen. Wel vermoed ik dat een energiesysteem met een solide basislast aan kernenergie dempend zal werken op de totale kosten, en de elektriciteitsvoorziening betrouwbaarder en robuuster kan maken. Dat komt, omdat kernenergie zomer en winter, dag en nacht beschikbaar is. Ook kan je kernenergie (net zoals wij nu doen met kolen- en gascentrales) vanuit een paar punten in het land opwekken en distribueren. Of juist kleinere units op strategische punten in het netwerk plaatsen, als dat beter uitkomt.
Er is bij mijn weten nog nooit een uitputtend onderzoek uitgevoerd naar wat het gunstigste systeem zou zijn. De studies die wel gedaan zijn, gaan ervan uit, dat alle plannen, die we voor de periode tot 2035 hebben gemaakt, allemaal uitgevoerd zullen worden, en dan wordt het verschil berekend, dat een paar kerncentrales meer of minder maken. En omdat dat kleine variaties zijn, is de conclusie al gauw, dat het niet zo veel verschil maakt. Mijn tip voor de beleidsmakers: het zou interessant zijn om te onderzoeken, wat er gebeurt met de uitkomsten van zo’n studie, als je die variaties veel groter zou maken.
Lars Roobol