Nucleaire technologie breed toepasbaar en volop in ontwikkeling (december 2024)
Op de valreep van het jaar brengen we veel en positief nieuws. Zo hebben we aandacht voor het, tot nu toe onderbelicht gebleven, medische isotoop zirkonium-89. De isotoop wordt door Cyclotron VU in Amsterdam geproduceerd. Naast een diagnostische functie kan de isotoop worden ingezet om met behulp van PET-scans te voorspellen of en hoe nieuwe, en vaak peperdure, medicijnen bij een patiënt aanslaan. Dit is een prachtige ontwikkeling, omdat het daarmee ook een bijdrage levert aan het betaalbaar houden van de gezondheidszorg.
Met de groeiende aandacht voor nucleaire technologie groeit ook de behoefte aan gekwalificeerde mensen. In dat kader is de TU Delft met DELFINE een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Urenco. DELFINE staat voor Delft Excellent Laboratory Facilities for Innovation and Nuclear Education en geeft bedrijven en particulieren de mogelijkheid om in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij te dragen aan de opleiding van studenten op nucleair gebied.
Daarnaast is er natuurlijk ook geld nodig voor onderzoek. Dr. Anna Smith van de TU Delft is met haar onderzoek naar de gesmoltenzoutreactor één van de vier geselecteerde wetenschappers voor de campagne Tech for Impact 2024 van het Universiteitsfonds Delft. Het fonds brengt belangrijk werk onder de aandacht en haalt er geld voor op. Met de donatie kan Anna Smith een verbeterde opstelling bouwen, waarmee zij veel meer data uit de testen kan halen waardoor het onderzoek enorm kan versnellen.
KernVisie wenst u veel leesplezier en fijne feestdagen en we zien u graag terug in 2025 met meer nieuws en achtergronden over de vele ontwikkelingen en toepassingen van nucleaire technologie.
André Versteegh