Stichting Energietransitie & Kernenergie (SEK)

Kamervragen en antwoorden over de middelen voor de ontwikkeling van SMR’s (januari 2025)

Het Tweede Kamerlid Eerdmans (JA21) stelde kamervragen aan de minister van Klimaat en Groene Groei over de middelen voor de ontwikkeling van Small Modular Reactors (SMR's) (ingezonden 12 december 2024). Minister Hermans beantwoordde de kamervragen met haar brief van 25 januari 20025 (vergaderjaar 2024-2025, nummer 1107). 

In de antwoorden is ingegaan op de voorbereiding van de komst van SMR’s in ons land. De programma-aanpak van het ministerie van Klimaat en Groene Groei bestaat uit een drietal lijnen:
Lijn 1: Simuleren
Lijn 2: Anticiperen
Lijn 3: Ontwikkelen van een nationale SMR-visie

De eerste stap, de processimulaties heeft in het eerste halfjaar van 2025 plaatsgevonden. De aanpak heeft ten doel om belanghebbende partijen te informeren en na te laten denken over SMR’s. De stapsgewijze aanpak moet zorgen voor het versnellen van de toepassing en voor het anticiperen op ontwikkelingen op het gebied van SMR’s. Het eerste punt, simuleren, heeft betrekking op een vijftal aspecten, die verband houden met de bouw en inbedrijfstelling van SMR’s. Doelstellingen zijn onder meer om de randvoorwaarden in beeld te brengen, geïnteresseerde partijen van praktische kennis te voorzien via kennisopbouw en om netwerken van belanghebbenden te vormen. De simulaties volgen het proces van de realisatie van een SMR, teneinde kansen, knelpunten en risico’s inzichtelijk maken. De processimulaties hebben betrekking op de volgende thema’s:
Simulatie 1: Ruimtelijke inpassing
Simulatie 2: Energetische toepassing.
Simulatie3: Rol- en taakverdeling en vergunningverlening.
Simulatie 4: Samenwerking met en steun van de toezichthouder in het vergunningentraject
Simulatie 5: De bouw en exploitatie van een SMR
Een consortium van een vijftal instellingen begeleidt en ondersteunt de simulaties. Dat consortium bestaat uit:
● Arcadis voor de projectleiding en voor de kennis over vergunningstrajecten;
● Nuclear-21 voor de deskundigheid op het gebied van de kernenergie en voor wat je van SMR’s mag verwachten;
● AEF voor de projectbeheersing en voor het begeleiden van de simulaties;
● TU Delft voor het ontwerpen van de simulaties;
● DNV voor het onderzoeken van de inpassing van SMR’s in het energiesysteem.

De simulaties vonden plaats tussen februari en juni 2025. Ze zijn ondanks de val van het kabinet doorgegaan. Ze hebben inmiddels plaatsgevonden. De deelnemers waren vertegenwoordigers van belanghebbende partijen, zoals provincies, gemeenten, vergunningverleners, bedrijven en andere industriële partijen. Per simulatie namen meer dan honderd geïnteresseerden deel.

Meer informatie:
Kamervragen en antwoorden over de middelen voor de ontwikkeling van SMR’s (24 januari 2025)

Logo